Klassieker

Coq au vin blanc & Chardonnay

Bistro eten is hot! Deze trend is al een aantal jaren zichtbaar. Verschillende kookboeken rond dit thema zijn verschenen: zoals Chez Rachel (Franse klassiekers met een twist van de Britse (!) Rachel Khoo), Recettes pour bien Vivre (Franse klassiekers opgetekend vanuit een oud handgeschreven kookboekje van Manfred Meeuwig) en À propos Bistro van Stéphanie Renaud. En in elk kookboek staat natuurlijk Coq au vin.

Bistro kookboekenDe komende dagen staat deze trend ook volop op mijn agenda. Morgen lunchen bij de net geopende Brasserie Bar de Zalm op de markt in Gouda, zaterdag hebben we een wijn-spijs diner met als thema Bistro-koken en nu  een recept van een Franse klassieker: Coq au vin. Traditioneel wordt dit kipgerecht gestoofd in rode Bourgogne. Maar voor vandaag met een kleine twist. We maken hem met een volle witte wijn; een Chardonnay, en noemen het dan een ‘Coq au vin blanc’. Een recept dat ik heb ontwikkeld voor Gall&Gall. Kijk maar in het nieuwste nummer van Proef& met als thema ‘witte wijn’.

Welke wijn bij Coq au vin blanc?

Uiteraard drink je Coq au vin blanc dezelfde wijn bij als die in het gerecht gaat. Dus in dit geval: Chardonnay met wat houtlagering. Dat sluit mooi aan bij de romige saus en de gebakken paddenstoelen.


Muziek: bij bistro-eten hoort een franse chanson. Een klassieker: Gilbert Bécaud met Nathalie.

 

Coq au Vin blanc 2

Coq au vin blanc

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 1 uur 10 minuten
Totaal: 1 uur 30 minuten
Klassieker uit de Franse keuken. Maar in dit recept wordt de rode wijn vervangen door chardonnay. Net even anders. Vooral door toevoeging van verse dragon.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 biologische kip à 1400 gram*
  • zout versgemalen peper
  • 75 gram boter of margarine
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 2 eetlepels bloem
  • 350 ml witte wijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 3 takjes peterselie
  • 100 gram gerookte spekreepjes
  • 250 gram kleine champignons
  • 2 eetlepels VERSE dragon**
  • 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt

Extra nodig

  • Grote gietijzeren stoofpan

Bereiding
 

  • Verdeel de kip in 8 stukken (of vraag het de poelier). Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de boter in een grote braadpan en bak de kip in gedeelten rondom goudbruin. Haal uit de pan.
  • Voeg ui en knoflook toe aan het bakvet en bak even mee. Bestrooi met de bloem en roer erdoor. Blus de inhoud af met de wijn en roer alle aanbaksels los. Leg de kip terug in de pan. Voeg nog ca. 3 dl water toe, zodat alles bijna onder staat. Bind tijm, laurier en peterselie bij elkaar tot een bouquet garni. Voeg toe aan de kip en sudder de kip in ca. 1 uur zachtjes gaar zonder deksel op de pan.
  • Haal de kip en bouquet garni uit de pan, en dek af met aluminiumfolie. Kook het achtergebleven kookvocht in tot sausdikte.
  • Bak intussen in een grote koekenpan de spekreepjes zachtjes uit. Voeg de champignons toe en bak ca. 5 minuten mee. Voeg dit mengsel, verse dragon, peterselie en de kipstukken toe aan de ingekookte saus en sudder, zonder deksel, nog ca. 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Lekker met witte rijst en kropsla.

Notities

* TIP
Je kunt ook 4 kippenbouten gebruiken in plaats van een hele kip. Maak er dan 8 stukken van door de bouten op het gewicht te halveren, dan past alles beter in de braadpan.
** Kun je geen verse dragon krijgen, dan kun je het vervangen door gedroogde. Maar let op: gebruik dan ongeveer 2 THEELEPELS, ipv eetlepels.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&3 2013
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept