Gepaneerde gamba’s & Inycon Estate Grillo

Gamba’s zijn ideale ingrediënten om borrelhapjes mee te maken. In dit recept worden ze gepaneerd en gefrituurd. Dat maakt de gamba’s heerlijk krokant. Daarna dippen in een zelfgemaakte cocktailsaus. Onwaarschijnlijk lekker!

Welke wijn bij gepaneerde gamba’s?

Onbekend maakt vaak onbemind. Maar laat je hier niet door afschrikken. Deze witte wijn Inycon Estate (Gall&Gall) is afkomstig uit Sicilië. Gemaakt van de onbekende Grillo-druif. Een interessante lokale druif die o.a. ook gebruikt wordt voor het maken van Marsala.  Dit domein maakt hiervan een heerlijke crispy wijn die goed past bij vis en schaaldieren. Combineer hem maar eens bij deze gamba’s. De strakke frisheid past goed bij deze garnalen in een krokant jasje. Daarnaast heeft de wijn ook een ronde rijpheid, die mooi samengaat met de romige whiskey-cocktailsaus. Andere optie: Grüner Veltliner.

Muziek: mijn grote favoriet van dit moment: Cowboy Junkies met het nummer Supernatural. Vol verlangen kijk ik uit naar hun nieuwste cd: Angels in the Wilderness. Is sinds deze week in de winkel! Nou maar hopen dat ze een keer naar Nederland komen voor een concert.

4 personen15 minuten

Ingrediënten

  • ½ dl slagroom
  • 6 el mayonaise
  • 2 el tomatenketchup
  • 2 el whisky
  • versgemalen peper
  • worcestershiresauce
  • 150 g gamba’s rauw&gepeld, ontdooid
  • 3 witte boterhammen, zonder korst
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 dl olie
  • Extra: 12 houten satéstokjes, in water geweekt

Stap 1

Klop de slagroom met een mixer stijf. Schep erdoor: mayonaise, tomatenketchup, whiskey. Breng op smaak met peper en enkele druppels worcesterhiresauce.

Stap 2

Dep de ontdooide gamba’s goed droog met keukenpapier. Verdeel de gamba’s over de satéstokjes, steek ze eraan. Maal het brood fijn in een keukenmachine en spreid uit op een plat bord. Schenk het losgeklopte ei op een ander plat bord. Paneer de gamba’s : haal ze eerst door het ei en druk ze daarna in de broodkruimels.

Stap 3

Verhit in een koekenpan 1 dl olie. Frituur de gepaneerde gamba’s in ca. 1 minuut krokrant en lichtbruin. Serveer met de whisky-cocktailsaus.

 

Meer ideeën met gamba’s nodig?

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall.
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *