Lasagne met zalm & Chardonnay

Lasagne met zalm is niet moeilijk om te maken. Je hebt even tijd nodig om de spinazie te koken en heel goed uit te laten lekken. Daarna maak je mooie laagjes in een ovenschotel van kant-en-klare pastavellen, afgewisseld met zalm, spinazie en een romig sausje van crème fraîche. Zo’n sausje is luchtiger dan een bechamelsaus. En dat maakt deze lasagne heel erg aantrekkelijk. Plus véél lekkerder!

Welke wijn bij lasagne met zalm?

Deze lasagne met zalm is heerlijk smeuïg en romig. Daar smaakt een  rijke chardonnay of een witte Mâcon Villages heel goed bij. Vooral de wat vettere zalm past uitstekend bij een volle romige wijn. Verse spinazie met gedroogde tomaatjes speelt in op de frisse zuren en zorgt voor afwisseling.

Muziek: luister intussen naar de fluwelen stem van Kate Wolf. Helaas te vroeg overleden.

4 personen1 ½ uur

Ingrediënten

  • 1 kg verse spinazie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 10 gedroogde tomaatjes op olie, in stukjes
  • zout, versgemalen peper
  • 200 ml crème fraîche
  • 50 ml witte wijn (chardonnay)
  • 50 ml  kookroom
  • 400 gram verse zalm
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 pak gekoelde verse lasagnevellen * à 250 gram
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt of flakes
  • Extra: ovenschaal 20×30 cm, ingevet

Stap 1

Was, zonodig, de spinazie grondig, verwijder de steeltjes en laat uitlekken. Verhit de olijfolie in een wok en fruit de ui, knoflook en tomaatjes ca. 2 minuten. Voeg de spinazie in gedeelten toe en laat op hoog vuur slinken. Laat in een vergiet uitlekken en druk al het vocht eruit. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Maak intussen de saus. Verwarm in een steelpan crème fraîche, witte wijn en kookroom. Roer tot een saus.

Stap 3

Verwarm de oven op 200 °C. Verdeel in zalm in stukjes en bestrooi met zout en peper. Besprenkel met citroensap. Bedek de bodem van de ovenschaal met 4 eetlepels saus. Leg 3 vellen lasagne in schaal en schep daarop 3 eetlepels saus, 1/3 deel zalm, 1/3 deel spinazie. Bestrooi met Parmezaanse kaas. Herhaal dit nog twee keer. Eindigen met rest van vellen lasagne en saus. Bestrooien met rest van Parmezaanse kaas. Bak de lasagne in de oven in ca. 30 minuten
goudbruin en gaar. Lekker met een tomatensalade met basilicum.

*  Pastadeeg kun je ook zelf maken. Dat doe je zo:

Kneed een deeg van 300 gram bloem, 3 eieren en wat zout. Laat
het deeg goed mengen in de keukenmachine tot het soepel en sterk is. Laat het
een half uur in de koelkast opstijven en rusten. Rol het uit met behulp van een
pastamachine.

 

Meer ideeën voor een heerlijke lasagne met vis?

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&5 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept ovengerecht met pasta en vis: romige Lasagne met zalm, verse spinazie en gedroogde tomaatjes.#ovengerecht #pasta #lasagne #vis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *