Zomerse eenvoud

Tomaten-maaltijdsoep met pistou

Ideaal voor moederdag: tomaten maaltijdsoep met verse groenten en pistou. Waarom? Simpel te maken, heerlijk licht verteerbaar, lekker gezond en iedereen vindt hem lekker. We gebruiken runderbouillon, omdat dit meer pit geeft. Liever vegetarisch? Kies dan voor groentebouillontabletten.

Welke wijn bij tomaten maaltijdsoep met pistou?

Bij soep hoort eigenlijk geen wijn. Toch zin in een glas? Drink er dan een glas Sauvignon Blanc bij. Die past bij de frisheid van de tomaten en de kruidigheid van de pistou.


Muziek:
een mooi dromerig liedje passend bij moederdag: ‘Motherland’ van Nathalie Merchant!

4 personen55 minuten

Ingrediënten

  • 5 teentjes knoflook
  • 60 g basilicum
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 ml olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • 500 gram Roma-tomaten, ontveld
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 (runder)bouillontabletten**
  • 1 kleine courgette, in stukjes
  • 1 kleine prei, in ringen
  • 150 gram winterwortel, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes

Stap 1

Maak eerst de pistou. Doe 4 teentjes knoflook, basilicumblaadjes en Parmezaanse kaas in een keukenmachine. Hak het mengsel fijn. Voeg langzaam de olijfolie toe, terwijl de machine draait. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Snijd de tomaten in stukjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote soeppan. Bak de ui en 1 fijngesneden teentje knoflook ca. 3 minuten. Voeg de tomaatstukjes, 1 ½ liter water, bouillontabletten, zout en peper toe. Laat ca. 25 minuten zachtjes koken. Roer courgette, prei, wortel en bleekselderij erdoor. Laat in ca. 15 à 20 minuten gaarkoken. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de pistou en stokbrood.

 

* Deze maaltijdsoep kan ook heel makkelijk voor 6 of 8 personen gemaakt worden. Vermeerder gewoon de hoeveelheden, afhankelijk van het aantal personen. De pistou hoeft niet te worden aangepast. Deze hoeveelheid is ruim voldoende voor meerdere personen.

Vleesbouillon zelf maken

In plaats van bouillon van tabletten, kunt ook bouillon zelf maken. Doe hiervoor 1 mergpijp en 250 g soepvlees in een pan en voeg 1 ½ liter koud water toe. Breng aan de kook en laat ca. 3 uur heel zachtjes tot bouillon trekken. Schep de mergpijp eruit en zeef de bouillon.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&9 2011
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *