Meatless Monday

Winterse salade met sinaasappel

Op deze kille maandag lijkt een salade wat kil. Maar met deze winterse salade kun je toch veel kanten op. Serveer hem als bijgerecht bij een dampende stoofpot of winterse ovenschotel. Zoek bijvoorbeeld eens naar zuurkoolschotel met paddenstoelen, boerenkoolstamppot, runderstoof met groene kool of drie-bonensoep. Serveer er deze winterse salade bij, dat verfrist én is tegelijkertijd lekker gezond. Maar ook als voorgerechtje van een kleine dinertje doet ie het goed. En wil je snel klaar zijn vandaag? Maak er dan een maaltijdsalade van en voeg ca. 100 gram feta kaas toe. Wat een mogelijkheden!

Welke wijn bij een winterse salade met sinaasappel?

Drink hier een glas knisperende Sauvignon Blanc bij. De frisse zuren en de stuivende kruidigheid zorgt voor een perfecte combinatie.

Muziek: Uit de film Against all odds van Phil Collins een hartverwarmend nummer. Even zwijmelen toch?

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 2 (bloed)sinaasappels
  • 1 eetlepel witte wijnazijn,
  • 2 eetlepels crème fraîche,
  • 4 eetlepels olijfolie,
  • zout en versgemalen peper
  • 1 struikje witlof
  • 1 struikje little gem (of baby romainse sla)
  • 1 kleine rode ui, in halve ringetjes
  • 50 gram walnoten
  • 15 sprietjes bieslook

Stap 1

Schil, boven een kom, met een scherp mes de sinaasappels zo dik, dat de schil en precies alle witte velletjes worden mee gesneden. Snijd elke sinaasappel in 6 mooie ronde plakken van ca. 1 cm. Voeg toe aan het achtergebleven sinaasappelsap in de kom: witte wijnazijn, crème fraîche, olijfolie, zout en versgemalen peper. Klop goed door elkaar tot een dressing.

Stap 2

Snijd de onderkant van witlof, halveer de stronkjes in de lengte en halveer vervolgens nog een keer. Snijd de little gem op dezelfde manier als de witlof. Meng witlof, sla en uiringen door elkaar. Schep voorzichtig de dressing erdoor. Verdeel over 4 borden. Garneer met plakken sinaasappel, walnoten en bieslook.Lekker met zuurdesem brood.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef@1 2013.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *