Kinderlijk eenvoudig

Zalmburger met avocado-appelmayonaise

Geen hamburger maar een zalmburger. Dat klinkt meteen aantrekkelijk in de oren, toch? Bovendien heel simpel om te maken. Je maakt hem van verse rauwe zalm die je met een staafmixer fijnmaalt. Mosterd en peterselie zorgen voor smaak. Erbij een onwijs lekkere mayonaise op basis van avocado. Een feest op je bord! Ik zeg: meteen maken die burger…

Welke wijn bij zalmburger met avocado-appelmayonaise?

De Chardonnay van Blason (te koop Gall&Gall) is een mooie frisse Chardonnay uit het zuiden van de Bourgogne met heerlijke zachte fruitaroma’s van gele appel. Verrukkelijk als aperitief, maar ook heerlijk in combinatie met allerlei visgerechten. Deze smeuïge zalmburger sluit prachtig aan op het ronde karakter van deze witte wijn. De appel en zeekraal zijn verrassend, krokant en lekker fris. Ze accentueren de zachte fruitaroma’s in de wijn. Ook een goede keus is de Chardonnay Lettre d’Eloïse van Vinoblesse!

Muziek: Laat je betoveren door dit prachtige duet:  Beth Hart & Joe Bonamassa met I’ll take care of you. Zo mooi…

4 personenca. 15 minuten

Ingrediënten

  • 500 g verse zalm
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 el Zaanse mosterd
  • 2 el maïzena
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • zout, versgemalen peper
  • 25 g boter
  • 1 avocado
  • ½ el citroensap
  • 2 el mayonaise
  • ½ bosuitje, in fijne ringetjes
  • ¼ appel (Jona Gold)
  • 2 el zeekraal

Stap 1

Snijd de zalm eerst in grove stukken, en pureer daarna met staafmixer voorzichtig tot kleinere stukjes. Voeg toe: ei, Zaanse mosterd, maïzena en fijngehakte peterselie. Meng goed door elkaar. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Vorm er met vochtige handen 4 mooie burgers van.

Stap 2

Verhit in koekenpan 25 g boter. Bak de zalmburgers op matig vuur in ca. 8 tot 10 minuten gaar, keer halverwege.

Stap 3

Prak intussen de  avocado fijn met een vork. Schep er citroensap, mayonaise en bosuitje doorheen. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Snijd een ¼ appel  in piepkleine stukjes en schep door de mayonaise.

Stap 4

Leg op een bord een paar eetlepels zeekraal, Leg  de zalmburger erop. Schep een eetlepel avocado-appelmayonaise erop. Lekker met gebakken aardappeltjes en sla.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&1 2013
Credits: Fotografie Ernie Enkelaar, Food Sander de Ponti, Styling Hanna van den Bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *